News

New Stanford-le-Hope Station images released ahead of work starting

31 May 2022

New images of Stanford-le-Hope railway station – including wider platforms, new canopies, and a footbridge with lifts – have been released, giving residents a sneak peak of what's to come ahead of spades hitting the ground later this year.

The artist impressions feature modern canopy structures designed to create an inviting space that maximises visibility as far as possible and provide areas that feel open and safe.

During the major station upgrade, the old footbridge will be removed and a modern replacement installed to provide direct and step-free access from the entrance. New lifts will also ensure all passengers are able to move freely within the station. Platform One will be widened to ease overcrowding during peak hours and to further improve passenger safety.

Cllr Mark Coxshall, Cabinet Member for Regeneration and External Affairs, said: "The major redevelopment of Stanford-le-Hope railway station is now moving at pace, and I am delighted that residents will soon see spades hitting the ground.

"The new fit-for-purpose station will provide a high-quality experience for passengers that will be accessible and safe. It will be a huge improvement on the look and feel of the local area and we are determined to get the job done for the residents of Stanford-le-Hope, Corringham, Fobbing and Horndon on the Hill, as we continue to build the right infrastructure in the right places to support our residents and local businesses."

Thurrock Council is working closely with partners AECOM and VolkerFitzpatrick to ensure the new station can support a world class service.

Shadi Shekarrizi, AECOM's Rail Director, said: "We are very excited about working with Thurrock Council and our partners from VolkerFitzpatrick on a swift implementation of this new station scheme. We will be looking into off-site construction methods to reduce the time required on site, and the amount of disruption and track or station possessions."

Architect Erik Behrens, AECOM's Design Practice Director, added: "We designed the station in a way which provides delight and a high-quality experience to the user. Its modern canopy structures lends the station a visual prominence and character that is open and all inviting. The new station will not only enhance all passenger experiences and safety, it will furthermore create a new gateway and communal space which holds the potential of becoming a catalyst for future developments in its surroundings."

Paul Lilley, Operations Director for VolkerFitzpatrick, said: "Our team is focused and working hard in the office to get everything ready for starting the physical work on Stanford-le-Hope Station. Our collaborative and methodical approach will ensure that disruption is kept to a minimum and that progress is made safely and swiftly."

Construction works are set to start later this year with the site establishment and clearance due to commence soon. Go to thurrock.gov.uk/growth to find out more about the project, or sign up to receive Thurrock News for the latest council updates.

Images below: artist impressions of the new Stanford-le-Hope station.