News

Stanford station planning application approved

20 July 2021

The major redevelopment of Stanford-le-Hope railway station took a significant step forward after gaining approval from Planning Committee last week (Thursday 15 February).

Plans are set to create a fit-for-purpose, modern railway station will see the construction of new station buildings, a footbridge with lifts and a forecourt. The open appearance of the building will create a visual link between the building and the street frontage, allowing pedestrians to see in and passengers to see out towards the street, providing a much-improved facility for passengers and a positive improvement on the look and feel of the local area.

Cllr Mark Coxshall, Cabinet member for regeneration, strategic planning, and external relationships, said: "This is the modern gateway Stanford-le-Hope needs and deserves and I thank everyone, particularly local residents, who have proactively helped us get to this point. This project has at times proved challenging but we have worked together for the greater good to make sure we build a station that is right for Stanford-le-Hope and I’m really pleased these plans have been approved.

"The completed scheme will see a brand new station for residents who live and work in the town. It will boost the local economy, help create jobs and lead the way for sustainable investment. We are committed to building the right infrastructure to support our communities."

The design has been developed with key input from the local residents and stakeholders including c2c, Network Rail and DP World. The new station will also provide step-free access from the street, a wider platform with covered waiting areas on the London-bound side, increased cycle storage as well as facilities for a coffee vendor. The concept design was completed and passed with positive feedback towards the end of 2020.

Image below: artist's illustration of the station design.